Historie

In april 1991 werd de Westlandse Koorvereniging ‘Musica’ opgericht. Musica is een gemengd koor dat momenteel bestaat uit ongeveer 140 leden.

Musica is een koor dat al sinds de eerste repetitie in 1991 onder de bezielende leiding staat van dirigent Gerard Breas; een man met een grote staat van dienst in de Nederlandse muziekwereld. Een flink aantal van de huidige leden hebben vóór de oprichting van ‘Musica’ ook al in andere koren van Gerard gezongen.

In haar 30-jarig, bestaan heeft Musica al vele muzikale hoogtepunten mogen meemaken.

New London Chorale

Vanaf de oprichting heeft Musica muzikale medewerking verleend aan de concertreeksen, die Tom Parker met zijn New London Chorale in Nederland gaf. Het koor heeft in die jaren gezongen met o.a. Vicky Brown, Madeline Bell, Marylin David, Lance Ellington, Gordon Neville, Janet Mooney, Amy Vanmeenen en vele anderen. Het waren voor het koor altijd weer prachtige ervaringen om met deze mensen samen te werken in alle grote concertzalen van Nederland, zoals het Haagse Congresgebouw (nu WFCC geheten), De Doelen in Rotterdam, Vredenburg in Utrecht en het Concertgebouw in Amsterdam. De samenwerking met Tom Parker en The New London Chorale heeft geduurd tot 2002.

Christmas Proms

Van 2002 tot en met 2004 heeft Musica meegewerkt aan een ander muzikaal project, namelijk The Cristmas Proms. Ook in die periode zijn veel concerten gegeven door heel Nederland met onder anderen Rhetta Hughes, Marilyn David, Michelle David, David Cameron, Herman van Doorn en Barbara Tucker.

Koningin Wilhelmina Fonds

Gedurende een groot aantal jaren heeft Musica jaarlijks meegewerkt aan het ‘Goede Doelen Concert’ in de Doelen in Rotterdam ten bate van de kankerbestrijding. Dit concert wordt jaarlijks georganiseerd door het Koninigin Wilhelmina Fonds. In deze concertreeks heeft Musica samen gewerkt met vele bekende artiesten, zoals Vera Mann, Pia Douwes, Bløf, Ben Cramer, Gordon, Tony Neef, Lee Towers en vele anderen. De samenwerking met het K.W.F. heeft geduurd tot 2005.

In het najaar van 1999 werd een jubileumtournee georganiseerd naar aanleiding van het 50-jarig bestaan van het K.W.F. Musica heeft toen in korte tijd meegewerkt aan een 14-tal concerten door heel Nederland van Middelburg tot Zwolle en van Leeuwarden tot Roermond. De meewerkende artiesten tijdens die tournee waren Willeke Alberti, Margriet Eshuijs, Ernst-Daniël Smid en de pianovirtuoos Jan Vayne. Deze tournee werd op 27 oktober 1999 afgesloten met een grandioos slotgala in De Doelen in Rotterdam.

Naast deze langlopende verbintenissen heeft Musica in de afgelopen 20 jaar meegewerkt aan vele andere concerten. Zo werd in 1995 meegewerkt aan een CD-opname in het kader van. 50 jaar bevrijding, ‘Liberation’ genaamd. In 2005 werd medewerking verleend aan een concert ter herdenking van het 60-jarig jubileum van de bevrijding.
Ook is in de afgelopen jaren regelmatig medewerking verleend aan kerkdiensten binnen en buiten het Westland. Een aantal keren werd gezongen in de maandelijkse ‘Diensten aan Zee’ in de Bethelkerk in Scheveningen.

In 2009 werd Musica, samen met het koor ‘Concertante’, uitgenodigd om medewerking te verlenen aan de jaarlijkse galaconcerten van de Marinierskapel der Koninklijke Marine in de Doelen te Rotterdam. Ook in 2011 werd meegewerkt aan het korpsconcert. Het was voor Musica weer een heel bijzondere ervaring!

Kerstconcert

Een bijzondere vermelding verdient het jaarlijkse Kerstconcert dat Musica geeft in Monster. Sinds 1997 organiseert Musica in de dagen voor Kerst een gratis toegankelijk Kerstconcert. Dit is een bijzondere traditie in het Westland geworden. In de jaren dat Musica dit concert organiseert, hebben al heel wat bekende namen medewerking aan deze concerten verleend, zoals Barbara Tucker, Joanni van Oostrum, Wendy Krikken, Dorris van de Meerendonk, Ira Spaulding, Margaret Roest, Peter Bontje, pianist Wim Loef, hoboïst Han Kapaan, violist Martin de Deugd en toetsenist Arthur Postma.
Musica wil heel graag de traditie van het jaarlijkse, gratis toegankelijke, Kerstconcert nog lang voortzetten!

Repertoire

Musica is er altijd trots op geweest dat zij een zeer breed scala van muziekstijlen beheerst. Mede dankzij de grote muzikale kennis van haar dirigent zingt het koor vele verschillende werken, zoals muziek uit musicals (Phantom of the Opera, West Side Story, Joseph etc.), religieuze muziek, werken uit de Engelse koortraditie, maar ook muziek uit de huidige popcultuur (bijv. The Bohemian Rhapsodie van Queen).

In 1997 werd de CD ‘Een wereld van muziek’opgenomen. Eind 2010 is een DVD ‘I have a dream’ uitgekomen.

Toekomstvisie

Musica wil graag in de toekomst ook muziek blijven zingen uit een breed spectrum van stijlen. Er staan alweer een flink aantal optredens en medewerkingen in de agenda waar u dit kunt beluisteren.